Welcome to Primaria comunei Turdaș, jud. Hunedoara   Click to listen highlighted text! Welcome to Primaria comunei Turdaș, jud. Hunedoara Powered By GSpeech
A+ R A-

Turdaş

            Comuna Turdaș  e aşezată pe malul stâng al Muresului, la nord de Drumul National 7 şi calea ferată, ascunsă după o mică colină. Se află la o distanţă de 6 km de Orăştie şi la 20 km faţă dcalustde Deva. Râul Mureş înconjoară satul spre nord şi vest, iar spre est se află pârâul Sitiş, care desparte hotarul Turdasului de al Pricazului. 

            Denumirea de Turdaş are semnificaţia de "trecătoare întărită". Pe aici se făcea trecerea peste râul Mureş de la Turdaş la Bobâlna cu ajutorul brudinei, un pod plutitor.

           Istoricul acestei aşezări ne spune că Turdaş este o staţiune neolitică de la cotul Mureşului. Această staţiune neolitică a fost descoperită de poetul Ion Budai-Deleanu din Cigmău, care a publicat la Viena un articol intitulat "O vatră preistorică pe Mureş". După aceea locul a fost explorat de către Sofia Torma, cercetătoare, care se stabileste în Orăştie, unde cu piesele colectate din Turdaş, alcătuieşte un muzeu arheologic. După moartea sa, în 1901, muzeul este mutat la Cluj.

Cercetările încep în cturdasanul 1875 rezultatele fiind prezentate la congresele internaţionale, cercetări ce au dus la concluzia că acest teritoriu a fost locuit de daci de origine getică. Bogata colecţie arheologică de la Turdaş a fost dusă iniţial la muzeul din Budapesta apoi a fost răscumpărată şi se află la muzeele din Deva, Alba-Iulia şi Cluj-Napoca sub denumirea de "Cultura Turdaş".

           Colecţia cuprinde unelte şi vase din ceramică, os, cremene şi piatră, care arată gradul de dezvoltare al Turdașului în epoca neolitică.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech